Dag 5 – We gaan over grenzen en de regenjassen worden getest.

13 mei 2024 - Bad Radkersburg, Oostenrijk

Een latertje vandaag: we stonden om half 8 pas op. Maar dat was helemaal prima, want we konden vanaf 16 uur inchecken in het volgende hotel en dat was “maar” 260 km rijden. We propten ons lekker vol bij het ontbijt en de zon stond al hoog aan de hemel, dus reden we met 20C tegen half 10 weg uit Györ. Hongarije is zoals ze zelf zeggen “zo plat als een pannenkoek” en dus wisten we dat er geen spectaculaire uitzichten zouden komen. Wat je dan wel ziet onderweg? In ieder dorp meerdere bezette ooievaarsnesten en zo af en toe enorme papavervelden daar buiten. Hongarije is één van de grootste verwerkers van deze planten en het uitzicht over deze velden is een kleurrijk hoogtepunt, want er groeien vaak ook nog klaprozen en koolzaadplanten tussen. Om 12 uur passeerden we de Oostenrijkse grens en 10 minuten later stonden we wéér in Hongarije, maar nu bij een nieuwe grenspost. Een dik uur later kwamen we aan bij de Sloveense grens. We waren in 2008 al eens met de caravan in Bled en toen regende het ook regelmatig. Nu begon het net zó hard dat we besloten onze nieuwe regenjassen maar eens uit te proberen. Een kwartier later arriveerden we bij een land waar we nog geweest waren…namelijk Kroatië. In de regen maakten we gauw wat foto’s bij het landenbordje, terwijl een Kroaat met een grote glimlach vanuit een deuropening bekeek wat wij deden. Reint wilde persé een geocache zoeken in dit “nieuwe” land, dus van tevoren had hij al bekeken waar er één te vinden was. Tot ons geluk werd het net op dat moment droog en gingen we direct pauzeren bij de rivier de Mur. Het was een soort natuurgebied en we zagen een soort van woonboot in het water liggen. Ik las later dat dit schipmolens zijn (nooit van gehoord) en dat ze al sinds de 4e eeuw vóór Christus worden vermeld op deze plek. Heel bijzonder dus. We hoorden en zagen ook tientallen vogels, maar tijd om ze te fotograferen had ik niet meer…want het begon weer te regenen. We waren in elk geval superblij met dit halve uurtje zonder regen. Om half 3 gingen we wéér de grens met Slovenië over en de hele tijd regende het een beetje, maar het boeide ons niet heel veel. Op buienradar hadden we gezien hoe zo’n grote pluk met regen en onweer er steeds vlakbij ons zat en wij reden bijna de hele tijd aan de rand van dat regengebied, mazzel dus. We reden nog geen uur in Slovenië toen we voor de laatste keer vandaag over een grens gingen, die van Oostenrijk. En zo ongeveer op die grens ligt Bad Radkersburg, onze overnachtingsplek voor 2 nachten. Reint heeft expres na alle afgelopen reisdagen en de vele landen die we aandeden, even een rustmoment ingepland. We slapen in het splinternieuwe Jufa Hotel en hebben een prachtige kamer op de begane grond gekregen. De weersvoorspelling was niet al te best voor de rest van de dag, daarom zijn we toch nog even snel het stadje ingegaan voor een half uurtje beweging. Ook hebben we wat boodschappen ingeslagen voor vanavond (wat lekkers) en drinken voor de komende dagen. We hebben in ons eigen hotel schnitzels gegeten, zo ongelooflijk lekker! Daarna moest ik natuurlijk foto’s overzetten op de laptop, uitzoeken voor het reisverslag en uploaden naar de cloud en als laatste dit verslag tikken. Reint ligt inmiddels gedoucht naast me, nu mag ik lekker soppen onder de warme douchestraal.